Zeytinyağlı çeşitleri bakımından zengin olan Türk mutfağında hem yazın hem de kışın tercih edilen yemekler bulunmaktadır. Zeytinyağlı yemekler, Türk mutfağının en önemli tatlarını oluşturmaktadır. Özellikle de Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıkça rastlanılan bu lezzetlerden en çok tercih edilenleri derlemek istedik. İşte, hem meze hem de ana yemek olarak tüketebileceğiniz başlıca zeytinyağlı çeşitleri…
Zeytinyağlı ne yapabilirim sorusuna yanıt arayanlardansanız sizleri Türk ve Akdeniz mutfağının en özel yemekleri ile tanıştıralım. Değişik zeytinyağlı yemekler söz konusu olduğunda akla hiç şüphe yok ki Türk ve Akdeniz mutfak kültürü geliyor. Dilerseniz gelin zeytinyağlı yemekler listesine yakından göz atalım:
Söz konusu en lezzetli zeytinyağlı çeşitleri olduğunda akla ilk önce enginar yemeği geliyor. Zeytinyağlı yaz yemekleri arasında yer alan bu lezzet, Ege ve Akdeniz kültüründe kendisine önemli bir yer edinmil durumda.
Zeytinyağlı enginar tarifi için öncelikle iyi bir zeytinyağına ihtiyacınız var. İşte, zeytinyağlı enginarın temel malzemeleri:
Zeytinyağlı çeşitleri arasında açık ara favori olan enginar yemeğinin yapılışına geçelim:
Öncelikle orta boy bir tavada zeytinyağı ile küp küp doğranmış olan soğanları kavurmak gerekiyor. Daha sonra küp şeklinde doğranmış havuçları da pembeleşen soğanla buluşturuyoruz. 1 su bardağı bezelyeyi de ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz.
Karışımımız bir kenarda beklerken biz de enginarları pişirmek için lezzetli bir ekşili sos hazırlamaya girişiyoruz. Bir kaba limon sularını, 1 su bardağı suyu, toz şekeri, tuzu ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını alarak çırpıyoruz.
Genişçe bir tencereye yerleştirdiğimiz enginarlar üzerine hazırladığımız soğanlı, havuçlu ve bezelyeli garnitürü ilave ediyoruz. Limonlu karışımı da tüm enginarların üzerine gelecek şekilde tencerede gezdiriyoruz. Yemeğimizi enginarlar yumuşayana dek pişiriyoruz. Unutmayın zeytinyağlı enginar soğuk servis edilen bir yemektir. Serviste dilerseniz dereotu da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağlı soğuk yemekler arasında başı çeken taze fasulye, yazın en sevilen yemeklerinden biridir. Zeytinyağlı çeşitleri arasında yapımı kolay olması sebebiyle de öne çıkan bu lezzetin tarifine bir bakalım:
Zeytinyağlı çeşitleri denildiğinde akla gelen taze fasulyenin yapılışına bakalım:
Küp küp doğradığımız soğanları zeytinyağı ile kavurmaya başlıyoruz. Domatesleri rendeleyip suyunu bir kenara ayırıyoruz. Sotelenen soğanlara ilk önce ayıklamış olduğumuz 500 gram taze fasulyeyi ilave ediyoruz. Hemen ardından domatesleri de taze fasulye ve soğanlar ile buluşturuyoruz. Tuz, şeker ve suyu da ilave ettikten sonra fasulyelerin rengi değişip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Zeytinyağlı çeşitleri arasında yer alan enfes zeytinyağlı pırasa da pek çok damağa hitap eden yemeklerden biri. Özellikle de kışın zeytinyağlı yemek yapmak isteyenlere yönelik bir tavsiye olan pırasa yemeğine yakından bakalım:
Zeytinyağlı çeşitlerinin kış alternatifi olan pırasayı şu şekilde hazırlayabiliriz:
Öncelikle pırasaları güzelce yıkayıp ayıklayalım. Havuçları da uzunlamasına keselim. Geniş bir tencerede pırasaları, havuçları ve üzerine gelecek şekilde de pirinçleri yerleştirelim. Portakl ve limon suyunu sebzelerin üzerine ilave edip tuzunu ve şekerini katarak hafifçe karıştıralım. Zeytinyağını da ilave ettikten sonra kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirmeye bırakalım.
Zeytinyağlı çeşitleri söz konusu olduğunda akla genellikle meze ve salata türü yemekler geliyor olabilir. Zeytinyağlı mezeler de yemeği yapılan sebzeleri kullanılarak yapılabilmektedir. Fakat bu sıkça rastlanılan algının tamamen doğru olduğunu söylemek de mümkün değildir. Zeytinyağlı çeşitleri, ana yemek olarak da sofralarımızda yer alabilir. Hem ana yemek hem de ana yemek eşlikçisi olan zeytinyağı yemekleri siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz.