Zeytinyağlı Brokoli Tarifi

Kışın Habercisi: Zeytinyağlı Brokoli Tarifi

Zeytinyağlı brokoli, hiç şüphesiz en sağlıklı yeşil besinlerden biridir. İster normal beslenme düzeninde isterseniz de diyet döneminde brokoliyi masanızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. Hem mezesini ve salatasını hem de yemeğini yapabileceğiniz bu mucizevi sebze, antioksidan bakımından da oldukça zengindir. Artık sağlıklı beslenmeye karar verdim diyorsanız buyrum sizi brokoli tarifimize alalım.

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi

Zeytinyağlı brokoli yemeği, alışılagelmiş lezzetlerin dışına çıkmak isteyen kişilere hitap ediyor. Zaten besin değeri bakımından adeta altın değerinde olan brokoliyi, bir de ana yemek olarak düşünün. Kaliteli naturel bir zeytinyağı ile tatlandırılan brokoli yemeği, sofranızın baş tacı olacak. Üstelik çok basit bir reçeteyi uygulayarak anlata anlata bitiremediğimiz bu lezzete ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı brokoli mezesi ya da yemeği olarak düşünebileceğimiz bu tarife gelin detaylı bir şekilde bakalım.

Zeytinyağlı Brokoli İçin Malzemeler

Zeytinyağlı Brokoli İçin Malzemeler

Zeytinyağlı brokoli salatası ile benzerlik taşıyan yemeğin malzemeleri de her evde bulunan türdendir. İşte, bir çırpıda hazır edeceğiniz brokoli yemeği için ana malzemeler:

  • 1 adet brokoli
  • 2 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı naturel zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Yukarıdaki malzemeler kolay bir zeytinyağlı brokoli yemeği için gerekli olan temel malzemelerdir. Brokoli tarifleri yaparken kullandığınız zeytinyağının kalitesi oldukça önemlidir. Bu tür zeytinyağının öne çıktığı sebze yemeklerinde mutlaka naturel zeytinyağı kullanmalısınız.

Zeytinyağlı Brokoli Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Brokoli Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı brokoli yaparken öncelikle orta boyutlarda ve henüz çiçeklenmemiş olan taze brokoli kullanmanızı öneriyoruz. Yemeği yaparken de ilk önce soğanları yemeklik olacak şekilde küp küp doğramalısınız. Doğradığınız soğanları zeytinyağı eklediğiniz tencereye alıp sotelemeye başlayın.

Soğanların rengi değişene kadar da sotelem işlemine devam edin. Ortalama 3-4 dakika boyunca kavurduğunuz soğanlara yine küp küp doğradığınız havuçları ekleyin ve sote yapmaya devam edin.

Havuçların ardından yine ufak ufak doğradığınız patetesleri ilave edebilirsiniz. Biraz daha kavurduktan sonra artık sıra brokolileri eklemeye geldi. Brokolileri ekledikten sonra tuz, toz şeker ve suyunu da ekleyerek bir kez daha güzelce karıştırın.

Brokoli yemeğini kısık ateşte ve tencerenin kapağı kapalı olarak 25-30 dakika boyunca pişmeye bırakın. Yemek pişince dilerseniz dereotu ya da maydonoz gibi yeşillikleri kullanarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Brokoli Püf Noktaları

Zeytinyağlı Brokoli Püf Noktaları

Zeytinyağlı brokoli için vereceğimiz püf noktaları yemeğinizi bir adım daha ileriye taşımaya yetecektir. İşte, hem brokoli hem de diğer zeytinyağlı yemekler için de uygulayabileceğiniz başlıca püf noktaları:

  • Zeytinyağlı yemekleri kullandığınız sebzelerin mevsimine uygun bir şekilde yapabilirsiniz. Örneğin brokoliyi sonbahar ve kış aylarında tercih edebilirsiniz. Yaz mevsiminde de brokoli yapmak istiyorsanız o zaman kıştan temizleyip güzelce ayıkladığınız brokolileri buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı yemeklerde kesinlikle domates salçası kullanmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Brokolide dilerseniz taze domates rendesi kullanabilirsiniz.
  • Zeytinyağlı yemekler için uygulanan en önemli püf nokta toz şekerdir. Brokoli yemeğine de 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker kullanmaya özen gösterin.
  • Eğer dilerseniz haşlanmış bezelyeyi de yemeğinize garnitür olarak ekleyebilirsiniz.
  • Yemeklerinizi pişirirken her zaman soğuk su yerine sıcak ya da ılık su kullanmayı tercih etmelisiniz.

Zeytinyağlı Brokoli Kalori

Zeytinyağlı Brokoli Kalori

Zeytinyağlı brokoli, genellikle diyet dönemlerinde en sık tercih edilen sağlıklı yemeklerin başında gelmektedir. Zeytinyağı ile tatlandırdığınız brokoli yemeğini siz de diyet listenize farklılık olması bakımından ekleyebilirsiniz. Brokoli yemeğinin kalori değerleri de 1 yemek kaşığında 20, 1 porsiyonda 250 olarak belirlenmiştir. Dilerseniz brokoli yemeğine patates eklemeyerek kalori değerini de düşürebilirsiniz.

Brokoliyi yalnızca haşlayıp zeytinyağı ve limon ile tatlandırarak da tüketebilirsiniz. Aynı zamanda salatalarınıza da haşlanmış ve zeytinyağı katılmış brokoliyi ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda salata ve meze olarak da tercih edeceğiniz brokoliyi sağlıklı bir yeşil sebze olarak her daim tüketmeniz gerekiyor. Olumlu etkileri kanıtlanmış olan bu sebzeyi özellikle de kış aylarında bol bol tüketebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı kalabilir hem de yüksek C vitamini sayesinde hastalıklarla da savaşabilirsiniz.