Sızma Zeytinyağı Nedir?

Sızma zeytinyağı nedir? Nerelerde kullanılır?

Sızma zeytinyağı, yıllanmış zeytin ağaçlarının meyvesinden elde edilen ve her sofraya tat katan bir bitkisel yağ çeşididir. Zeytinlerin toplanıp işlenme şekline göre zeytinyağının cinsi ortaya çıkmaktadır. Sızma zeytinyağı da hasat ve işleniş şekline göre adlandırılan ve yemeklere lezzet katan bir yağdır. Zeytin ağacının meyvelerinden elde edilen bu lezzet, hemen hemen her yemekte kullanılabilir.

Naturel sızma zeytinyağı, zeytinlerin hasat edildikten sonra temizlenip preslenmesi ile üretilir. Diğer zeytinyağı çeşitlerine oranla daha asitli olan bu yağın lezzeti de asit oranından gelmektedir. Zeytinyağında özellikle baskın tat arayan kişiler sızma yağı mutfaklarından ayırmamalılardır.

Sızma zeytinyağı nedir?

Sızma, zeytinyağının üretim işleminin adı olup bu noktada uygulanan teknikler ile alakalıdır. Buan göre hasat dönemi geldiğinde toplanılan zeytinler dal ve yapraklarından güzelce ayrılır ve presleme işlemi için hazır hale getirilir. Presleme işleminde zeytinin çekirdek ve geri kalan istenmeyen kalıntılarından temizlenmesi de sağlanır. Süzülerek hazır hale getirilen sızma yağ, diğer zeytinyağı çeşitlerine oranla daha farklı bir tada ve renge sahip olacaktır.

Hakiki sızma zeytinyağı, Türk ve dünya mutfağında tercih edilen en özel bitkisel yağlardan biridir. Dilerseniz gelin, sızma zeytinyağı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara daha da yakın plandan bakalım.

Sızma zeytinyağının asit oranı kaçtır?

Sızma zeytinyağının asit oranı kaçtır?

En iyi sızma zeytinyağı listelerinde yer alan yağların asit oranına bakılması gerekmektedir. Söz konusu sızma yağlar olduğunda akla ilk gelen yağın asit oranıdır. Sızma işlemi sayesinde zeytinyağının asit oranı diğer yöntemlerle elde edilen zeytinyağlarına göre daha fazladır. Sızmanın oleik asit oranı için %0.8 demek doğru olacaktır. Bu da zeytinyağına lezzetini katan en önemli faktörlerden biridir. Olek asit oranının fazla olması sebebiyle sızma yağlar, pek çok alanda tercih edilir olmuştur.

Sızma Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Sızma zeytinyağı faydaları da saymakla bitmemektedir. Adeta gençlik iksiri olarak da bilinen bu bitkisel yağ çeşidinin sağlığa yönelik pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Hem cilt bakımında hem de beslenmede şifa kaynağı olan sızma yağların en çok dile getirilen faydalarına bakalım:

Sızma zeytinyağı nerelerde Kullanılır?

Sızma zeytinyağ nerelerde kullanılır?

Sızma zeytinyağı, Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu bölgelerdeki hemen hemen her yemekte zeytinyağının o eşsiz lezzetini bulmanız mümkündür. Farklı aromasıyla öne çıkan sızma yağlar da hemen hemen her yemekte tercih edilebilir. Meze ve salata gibi tariflerde de gönül rahatlığıyla sızma yağ kullanmanız mümkündür.

Patlıcan, taze fasülye, bamya, balık ve diğer zeytinyağlı sebze yemeklerinde de sızma yağı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra pek çok makarna sosunda da sızma yağ kullanarak sosa ayrı bir lezzet katabilirsiniz. Akdeniz ülkelerinden olan İtalya’da da pizza hamurunda ve sosunda sızma yağ yer almaktadır.

Sızma zeytinyağı saklama koşulları nasıl olmalı?

Sızma zeytinyağ saklama koşulları

Sızma zeytinyağı, sıcaklığın çok yüksek ya da düşük olmadığı bir ortamda muhafaza edilmelidir. Özellikle de fırın ya da ocağa çok yakın bölgelerde sızma yağ bulundurmak yağın kolay bozulmasına sebebiyet verebilir. Yağın daha uzun süre kokusunu, rengini ve kıvamını korumasını istiyorsanız 18-23 derece arası bir sıcaklıkta muhafaza etmelisiniz.

Buna ek olarak yağın güneş ışınlarından da olabildiğince korunuyor olması gerekir. Oksijen ile temasının az olması durumu da yine yağın kalitesini koruyabilmesi ile alakalıdır. Bu yüzden sızma zeytinyağı için serin ve kapalı alanları tercih etmeniz doğru bir adım olacaktır.

Sızma zeytinyağı ile riviera yağ arasında ne fark var?

Sızma zeytinyağı ile riviera yağ arasında ne fark var?

Riviare zeytinyağı ile sızma yağ arasında hem tat hem de koku ve renk bakımından ayrımlar bulunmaktadır. Zaten bu iki bitkisel yağın toplanıp işlenme süreci de birbirinden farklıdır. Sofraların en çok tercih edilen yağ çeşitlerinden olan sızma ve riviera arasındaki farklara yakından bakalım: